T. 091 520 0129 E. css@mojepivo.hr

Kako napraviti pivo

<

Postupak pripreme piva iz gotovog kompleta

Pivo se najbrže i nejednostavnije pripremi s upotrebom gotovih kompleta.

celoviti ekstrat muntons connoisseurs pilsner

 

Pivo se priprema u tri faze

  1. Kuhanje (varenje) i prvo alkoholno vrenje (prva fermentacija)
  2. Flaširanje i drugo alkoholno vrenje (druga fermentacija)
  3. Zrenje piva

Sastojci

Sredstva

Priprema

Sredstva koja će biti u kontaktu sa sladom, obvezno sterilizirati. Inače, može doći do "infekcije" sladovine s neželjenim kvascima. Najčešće se za čišćenje i sterilizaciju upotrebljava sredstvo za dezinfekciju Chemipro Oxi. Kako bi se pripremila odgovarajuće otopine potrebno je 4g ili jedna čajna žličica sredstva Chemipro Oxi otopljenog u 1 litri tople vode. Nakon cca. 5 minuta miješanja otopina je spremna. Oprez, Chemipro Oxi je kemikalija (sadrži natrijev karbonat i vodikov peroksid), zato slijedite sigurnosne upute za rad s kemikalijama.

1. Kuhanje (varenje) i prvo alkoholno vrenje (prva fermentacija)

Kuhanje sladovine

Zatvorenu limenku potopite u toplu vodu kako bi ekstrakt postao što više tekuć. Uklonite etiketu s limenke. Zakuhajte približno 3 litre vode do 60° Celzijusa (u slučaju manje kvalitetne vode prokuhajte do 100° Celzijusa). Važno je, da voda nije klorirana, ako upotrebljavamo vodu iz vodovoda. Najbolja je izvorska voda, naravno iz provjerenog izvora. U svakom slučaju je preporučljivo vodu prokuhati prije daljnje upotrebe, u slučaju da sumnjate u njezinu kakvoću.

U prokuhanu vodu uspite odgovarajuću količinu pivskog šećera (količina je iskazana na limenci, obično 1 kg). Više šećera znači veću razinu alkohola u pivu. Kada se šećer rastopi, u lonac ulijete sadržaj limenke. Sastojke u loncu tijekom kuhanja miješajte na laganoj vatri s lopaticom, dok se potpuno ne otopi i da se ne pripali. Nakon završnog kipenja lonac maknete s vatre.

Punjenje fermentora

Očišćen i steriliziran fermentor postavite na prikladno mjesto u toplom prostoru s temperaturom između 20°–24°C (ovisno o vrsti piva – kvasca). Sladovinu iz lonca ulijete u fermentor. Dolijete prethodno pripravljenu vodu do propisane oznake na fermentoru, ovisno o vrsti piva, kojega radimte (obično do 23 l.). Na termometru, koji se nalazi na posudi fermentora, očitate temperaturu sladovine. Najprikladnija temperatura sladovine je između 20°–24°C.

Dodavanje kvasaca

Kad je fermentor napunjen do prikladne visine, dodate kvasce. Prethodno ih rehidrirate (u čašu tople vode dodate pola žličice šećera i utresete dehidrirane kvasce).

Zatvaranje fermentora

Na fermentor pažljivo stavite poklopac i umetnete vrenjaču, napunjenu s vodom ili sredstvom za dezinfekciju, do crvene linije. Brtvljenje poklopca provjerite tako, da fermentor pažljivo stisnete s obje strane. Pri tome, razina tekućine u vrenjači treba zanjihati. Pobrinite se da vam tekućina iz vrenjače kod stiskanja ne uđe u fermentor!

Prva fermentacija

Za približno 24 sata započinje sladovina s “vrenjem”. U posudi se odvija alkoholno vrenje i kroz vrenjaču izlazi ugljikov dioksid, nastao u vrenju. Proces traje između 3-10 dana kod prikladne temperature prostora.

Nakon fermentacije kada ugljikov dioksid više ne izlazi, provjerite gustoću sladovine. U mjerni valjak kroz pipu ispustite toliko sladovine, da u nju lako potopite hidrometar. Kada su doze na instrumentu u 2 do 3 dana jednake, vrenje se više ne odvija. Konačna specifična masa iznosi od 1,003 do 1,012, ovisno o vrsti piva. Najčešće 1,008. Sadržaj tako oduzete tekućine nikad ne vraćate nazad u fermentor!

2. Flaširanje i druga fermentacija

Upotrebljavajte samo čiste i sterilizirane boce! Prije nego pivo potočite u boce, dodajte u njih šećer (gl. mjerilo za šečer).  Dobra alternativa su tablete za karbonizaciju, ili možda postupak ’batch priming’.

Volumen boce Količina šećera Br. tableta za karbonizaciju
345 ml. 3 g. 1 kom.
500 ml. 4 g. 1,5 kom.
750 ml. 6 g. 2 kom.

Bocu stavite pod pipu fermentora tako, da sladovina teče po staklu i ne radi pjenu. Bolje rješenje je crijevo za punjenje. Prethodno odvijete poklopac fermentora, inače vam pivo nebude teklo van. Boce napunite približno do 3 cm do ruba i zatvorite poklopcem.

Možete ih opremiti s etiketama, na kojima navedete vrstu piva i datum punjenja. Boce postavite u topli prostor na 7 dana (20°–24°C), da se dogodi drugo vrenje (prethodno spomenuta sekundarna fermentacija, karbonizacija). Ona se odvija zbog dodatnog šećera i s time nastane željena pivska pjena. Mutno pivo počinje postajati čisto i bistro.

3. Zrenje piva

Nakon jednog tjedna boce prenesete i pohranite u taman i hladan prostor, gdje će pivo zrijeti i dobivati na kvaliteti. Spremno je već za prvu degustaciju.

Pivo si natočite, a talog (cca 0,5 cm) pustite na dnu boce.